HÍREK, INFORMÁCIÓK

Kullancs, bolha, szúnyog, istállólégy, egyéb vérszívók?

Egész évben aktuális a külső élősködőkkel szembeni aktív védelem.

Egy kis segítséget szeretnék nyújtani a kedves gazdiknak a kullancs elleni védekezési lehetőségek útvesztőjében, a teljesség igénye nélkül. A személyes tapasztalataimat is beleírtam, hátha az is segít a döntésben.

Mint sok gazdi már tudja, a kullancsok által terjesztett betegségek kedvenceinknek is sok kellemetlenséget, súlyos betegségeket és nem utolsó sorban hosszadalmas, sokszor igen költséges kezeléseket jelenthetnek. Néhány esetben még az időben diagnosztizált babesiás kutyánkat is elveszíthetjük, mert annyira agresszív és gyors lefolyású lehet a betegség. A lyme-kór esetében pedig igen hosszadalmas, akár hónapokig tartó gyógyszerezés ellenére sem sikerül a kórokozó baktériumtól megszabadulni. Macskáink esetében kicsit kisebb a megbetegedés lehetősége. Azonban egy immunhiányos, macska-aids-es, leukózisos cicánál egy haemobartonella-fertőzés (kullancs által terjesztett vérélősködő) komoly melléktüneteket tud okozni, súlyosbítva az alapbetegséget. Ráadásul cicáink a család közelébe, ad abszurdum a lakásba is behozhatja magán a kullancsokat.

A kullancsok ellen védekezhetünk nyakörvekkel, tablettás készítményekkel, illetve a bőrre csepegtethető, ún. spot-on szerekkel.

Kezdjük a nyakörvekkel!

 A Scalibor nyakörv kb. 5 hónapig védi kutyánkat kullancs és szúnyogok ellen. Bolhára nem hatásos. Viszont egy jó alternatíva, ha védekezni szeretnénk a szúnyogok által terjesztett, hazánkban is egyre gyakoribb szívférgesség és bőrférgesség ellen.

 

A Kiltix nyakörv 5-6 hónapos védelmet biztosít kullancs és bolhafertőzés ellen. Hosszú szőrű kutyánál nem mindig éri el a megfelelő védelmet, ez saját tapasztalatom. Rövid szőrű kutyáknál jól működik, de folyamatosan ellenőrizni kell, hogy megfelelően kontaktusba kerül-e a kutyával. Lötyögő nyakörv soha nem eredményes. Ez mindegyikre érvényes.

A Foresto nyakörv előnye, hogy macskára is veszély nélkül felrakható. Az előbbi két nyakörv macskára mérgező hatóanyagot tartalmaz. Nem kell félni, hogy a cica felakasztja magát benne a kerítésen való átmászáskor, ez még tudomásom szerint egyszer sem fordult elő. 7-8 hónapos hatástartamát figyelembe véve ár-érték arányban a legjobb választás lehet.

Három ivartalanított kandúrom mindegyike ezt használja, még nem hagyták el soha.

Lássuk a tablettákat!

A NexGard Spectra relatív új készítménynek számít és igen népszerű a gazdik körében. Kullancs ellen 4 hétig, bolhásság ellen 5 hétig véd. Egyes bél-és gyomorférgek ellen is hatásos ( nem széles spektrumú, ezért nem minden ellen hat). Havi rendszerességgel adva véd a szív-és bőrférgesség ellen is. A szúnyogot nem tartja távol. A kullancs és a bolha is csak úgy pusztul el, ha a bőrrel érintkezésbe kerül. Tehát a tabletta nem akadályozza meg, hogy az élősködő megcsípje kedvencünket. A fertőzés esélye viszont minimális, mivel előbb elpusztul az élősködő, minthogy vért tudna szívni.

 A Bravecto tabletta 3 hónapig védi a kutyát kullancs és bolha fertőzöttség ellen. Nem akadályozza meg ez a tabletta sem, hogy az élősködő kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Az elpusztulásukhoz a gazdaállaton el kell kezdeniük táplálkozni. Elvileg a kullancs előbb pusztul el, mint ahogy a fertőzést átvinné kedvencünkre. Macskáknak rácsepegtető oldat van forgalomban szintén 3 hónapos hatásidővel.

Innen térjünk is át a spot-on készítményekre!

A Vectra 3D 1 hónapig ható bolha, kullancs, szúnyog és légy távoltartó hatással bír. Legyek  és szúnyogok ellen az egyik legjobb hatású készítmény, mindamellett elég hatékony a kullancs és bolhafertőzés ellen is. A kutyáimon a szuronyos istállólegyek ellen én ezt használom.

A cicákra gyártott Vectra csak bolhák ellen hatásos! Kullancs ellen nem véd. Viszont erős bolhafertőzöttség esetén a környezetben is elpusztítja a bolha fejlődési alakjait, így hosszabb időre bolhamentessé tehetjük a cicánk környezetét.

 

Az Advantix rácsepegtető oldat igen régen ismert és megbízható szer bolha, kullancs, szúnyog és legyek ellen. Szigorúan 4 hetente, pontosabban 28 naponta kell csepegtetni kutyánkra! Viszont rendszeres használatával tényleg jó eredményt lehet elérni kullancs-távoltartás terén is.

A Fypryst spot on készítmény kutyáknál kullancs ellen 4 hétig, bolha ellen 5 hétig tartó védelmet biztosít. Macskáknál csak 2 hetes hatással bír a kullancsok ellen ( ez számomra is meglepő adat, hiszen szerintem jól működik hetekig is). Bolhafertőzés kezelésére viszont hatásos 5 héten át. Jó ár-érték arányú készítmény.

 

A Broadline cseppek kifejezetten macskákra kifejlesztett rácsepegtető oldat, amelyet szintén havonta kell alkalmazni. Hatásos kullancs, bolha és egyes bélférgesség ellen. Nagy előnye, hogy szívférgesség ellen is védi a kis kedvencünket.  Viszont nem olcsó.

 

 Áll az a mondàs, hogy egyszerűbb ès olcsóbb a bajt megelőzni, mint utàna kezelni. Kullancs- és egyéb élősködőmentes napokat kívànok!

 

Ha végre itt a nyár…Utazzunk együtt?

Manapság egyre többen viszik magukkal kedvenceiket nyaralni, legyen az belföldi kirándulás vagy külföldi nyaralás. A kis kedvenceket sok helyen családtagként kezelik, ezért felmerül sokakban, miért is ne utazna a kutyus vagy cicus együtt a családdal. Érdemes azonban utazás előtt átgondolni néhány szempontot.
Idősebb kutyának nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha kimozdítják megszokott környezetéből. A fájó ízületével, esetleg enyhe szívelégtelenségével nem jó kitenni őt új kalandoknak. Természetesen azok a kutyusok, akik nem szenvednek időskori betegségekben, azoknak még élénkítőleg is hathat a gazdival való új élmények megélése. Felélénkülnek, aktívabbá válhatnak a nyaralás idején.
A macskák erősen stresszérzékeny állatok. Náluk különösen jól át kell gondolnunk, hogy kitegyük-e egy utazással járó megpróbáltatásnak.
Sokszor az is gondot jelent, hogy kire hagyjuk biztonságban kedvencünket. Ha gyógyszerezni kell, van-e olyan szomszéd, közelben élő rokon, aki el tudja látni állatunkat? Ha baj van, el tudja-e vinni állatorvoshoz? Megoldás lehet egy állatpanzió is erre a rövid időre. Érdemes jól körüljárni a kérdést, mielőtt erre szánnánk magunkat. Van-e sétáltatás? Biztonságos-e az elhelyezés? Sok helyen az általános oltások mellett elvárnak más oltásokat is, féreghajtást, parazitamentesítést, amit igazolni kell tudni.
Sok helyen van manapság már állatbarát szállás, ennek érdeklődjünk utána. A hely, ahova utazunk milyen feltételekkel hajlandó kisállatot fogadni? Sokszor az állat elszállásolása komoly plusz költségeket jelent.
Ha rászántuk magunkat az utazásra, ellenőrizzük, hogy az állat útlevele érvényes-e, nem járt-e le a veszettség elleni oltása. A kutyákon kívül macskáknak és vadászgörénynek írják elő az útlevelet. A MÁOK honlapján utána lehet nézni, melyik célországban milyen előírások vonatkoznak a beutaztatni kívánt kisállatra.
Ne feledkezzünk meg az állat állandóan szedett gyógyszereiről, diétás tápjáról. Maga az utazás elég nagy változás a kisállat életében, ilyenkor mindig célszerű a megszokott ételeit magunkkal vinni. Ne ilyenkor változtassunk étrendet! Mindenképpen külső parazitaellenes készítménnyel kezeljük indulás előtt, gondolok itt elsősorban a vérszívó élősködőkre. A szívférgességet is utazó kedvencekkel sikerült importálnunk a déli, mediterrán országokból!
Ha hosszabb autóútra indulunk, legyen nálunk itató és etetőtál, no meg persze zacskó! Soha ne hagyjuk az állatot még rövid időre sem az autóban! Ők nem tudnak olyan könnyen hőt leadni, mint mi emberek. Sokkal előbb túlhevülnek, aminek hősokk és fatális végkimenetel lehet az eredménye. A kutyát az autóban ugyanúgy be kell kötni a biztonsági övvel, mint magunkat. Erre a célra kapható kutya-biztonságiöv. A macskát, egyéb kisállatot szállítóboxban utaztassuk saját kis párnájával, puha takaróval vagy törölközővel bélelve. Ha meg kell állnunk, hogy elvégezzék dolgukat, legyen hám és póráz nálunk, amivel biztonságossal kiengedhetjük a boxból. Sok cica csak alomtálcába hajlandó piszkítani, ezt tartsuk szem előtt! Ne hagyjuk kutyánkat a menetszélben az autóablakból kikandikálva utazni. Az erős légáramlat komoly kötőhártyagyulladást tud okozni.
Az új helyen hagyjuk az állatot alaposan körül szaglászni, járjuk be vele az adott szállást. A macskát ajánlott bezárva tartani a lakásban, szobában néhány napig. Ha azt megszokta, akkor megpróbálhatunk vele kint is körülnézni, természetesen pórázon.
Ha mindezt jól átgondoltuk és vállaljuk a kedvenccel való utazás kényelmetlenségeit, akkor sok örömünk is lehet a közös időtöltésben. De mindig gondoljuk át, hogy a kisállatnak is ez-e a legjobb megoldás? Kellemes nyarat Mindannyiuknak!

Kutya meleg van!

Nyakunkon az igazi kánikulai meleg, ami nem csak tikkasztó hőséggel, hanem hirtelen kerekedett zivatarral, mennydörgéssel jár együtt, nem kis riadalmat okozva.

A nagy melegben különösen oda kell figyelnünk  kis kedvenceinkre, mivel ők sokkal nehezebben viselik a kánikulát, mint mi emberek. Nem tudnak izzadni, nincs verejtékmirigyük. A felesleges hőt csak lihegéssel tudják leadni. A nyuszik a fülökön keresztül, az erek segítségével oldják meg a hőleadást. Ezért aranyszabály, hogy a kint tartott állatainknak feltétlenül biztosítanunk kell árnyékos pihenő helyet. Mindig legyen előttük kellő mennyiségű friss víz, akár naponta többször cseréljük. Benti kisállatnál megoldás lehet a hűtőmatrac használata, ami különböző méretben létezik. A lakás hűtőklímáját mindig óvatosan, nem túl hidegre állítva használjuk a lakásban, mert az állatok érzékenyebbek az ilyen fajta hűtésre és nagyon könnyen megfázhatnak. Egy jól beállított ventilátor biztonságosabb megoldás lehet. Sok helyen már a kutyusoknak is beállítanak kisebb medencéket az udvaron, amiben a pancsolni vágyó kedvenc lehűtheti magát.

A nyuszik különösen nehezen viselik a hőséget, az ideális hőmérséklet 10-23 C között van számukra. A nagy hideget sokkal jobban tűrik, mint a kánikulát. Ezért ketrecüket mindenképpen árnyékos, hűvös helyre tegyük. Már pár perc alatt is hőgutát kaphatnak tűző napon. Friss víz nekik is legyen elérhető, valamint répával, almával, friss zellerrel hidratálhatjuk őket.

A kutyák rosszabbul bírják a nagy meleget, mint a cicák. A kánikulában különösen figyeljünk a következő tünetekre, mivel ezek a hőguta jelei lehetnek: túlzott lihegés, levertség, láz, hányás, gyors pulzus, szívverés, rendkívül piros nyelv vagy íny, intenzív nyáladzás, illetve felállásra való képtelenség. Szélsőséges esetben eszméletvesztés is felléphet. Kisállatot soha ne hagyjunk még pár percre se zárt autóban, még lehúzott ablak mellett sem. Különösen veszélyeztetett a rövid orrú mopsz, franciabulldog, angol bulldog, perzsa macska fajták. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja a gazdi, azonnal meg kell kezdeni az állat hűtését. Hideg vizes törölközővel, víz spricceléssel, folyamatos itatással próbáljuk lehűteni. A hirtelen hideg vizes fürdetés nem javasolt. Amennyiben nem javulnak a hőguta tünetei, sürgősen keressék fel állatorvosukat!

A sétáltatást kora reggelre és késő estére időzítsük kutyáinknál. A felforrósodott aszfalton, betonon akár meg is éghetnek a talppárnái, ezért erre is gondoljunk. Inkább füves, természetes talajon sétáljunk velük. A hosszú szőrű kutyák szőrzete nem csak a hidegben, hanem a nagy melegben is jó hőszigetelő, ezért nem mindig jó ötlet lenyírni őket. Gondoljunk csak a pásztorkutya fajtáinkra, a pulira, komondorra, kuvaszra…

A cicák nagy melegben nem szívesen esznek. Az étvágytalanság nem feltétlenül betegség jele kánikula idején. Jóval többet alszanak, pihennek, csak esténként válnak aktívvá. Mivel a macska hajlamos „elfelejteni” inni, ezért több helyre tegyünk ki árnyékos helyre ivóvizet. Részesítsük előnybe a szaftos ételeket, de ne hagyjuk a maradékot a melegben.

Évről évre hevesebbek a nyári viharok, ami kis kedvenceinket is igen megviseli. Különösen a mennydörgés, villámlás kelt egyes kutyákban páni félelmet. Ilyenkor akár saját magukban is kárt tudnak tenni a menekülés, elbújdokolás közben. Az ilyen egyedeknél célszerű beszerezni nyugtató hatású, gyógynövény alapú tablettát vagy nyugtató nyakörvet, amit megelőzésként lehet alkalmazni. Figyeljük az időjárásjelentéseket, hogy fel tudjuk készíteni kutyánkat a szélsőséges helyzetre!

Eseménymentes, boldog nyarat Mindenkinek!