HÍREK, INFORMÁCIÓK

Kullancs, bolha, szúnyog, istállólégy, egyéb vérszívók?

Egész évben aktuális a külső élősködőkkel szembeni aktív védelem.

Egy kis segítséget szeretnék nyújtani a kedves gazdiknak a kullancs elleni védekezési lehetőségek útvesztőjében, a teljesség igénye nélkül. A személyes tapasztalataimat is beleírtam, hátha az is segít a döntésben.

Mint sok gazdi már tudja, a kullancsok által terjesztett betegségek kedvenceinknek is sok kellemetlenséget, súlyos betegségeket és nem utolsó sorban hosszadalmas, sokszor igen költséges kezeléseket jelenthetnek. Néhány esetben még az időben diagnosztizált babesiás kutyánkat is elveszíthetjük, mert annyira agresszív és gyors lefolyású lehet a betegség. A lyme-kór esetében pedig igen hosszadalmas, akár hónapokig tartó gyógyszerezés ellenére sem sikerül a kórokozó baktériumtól megszabadulni. Macskáink esetében kicsit kisebb a megbetegedés lehetősége. Azonban egy immunhiányos, macska-aids-es, leukózisos cicánál egy haemobartonella-fertőzés (kullancs által terjesztett vérélősködő) komoly melléktüneteket tud okozni, súlyosbítva az alapbetegséget. Ráadásul cicáink a család közelébe, ad abszurdum a lakásba is behozhatja magán a kullancsokat.

A kullancsok ellen védekezhetünk nyakörvekkel, tablettás készítményekkel, illetve a bőrre csepegtethető, ún. spot-on szerekkel.

Kezdjük a nyakörvekkel!

 A Scalibor nyakörv kb. 5 hónapig védi kutyánkat kullancs és szúnyogok ellen. Bolhára nem hatásos. Viszont egy jó alternatíva, ha védekezni szeretnénk a szúnyogok által terjesztett, hazánkban is egyre gyakoribb szívférgesség és bőrférgesség ellen.

 

A Kiltix nyakörv 5-6 hónapos védelmet biztosít kullancs és bolhafertőzés ellen. Hosszú szőrű kutyánál nem mindig éri el a megfelelő védelmet, ez saját tapasztalatom. Rövid szőrű kutyáknál jól működik, de folyamatosan ellenőrizni kell, hogy megfelelően kontaktusba kerül-e a kutyával. Lötyögő nyakörv soha nem eredményes. Ez mindegyikre érvényes.

A Foresto nyakörv előnye, hogy macskára is veszély nélkül felrakható. Az előbbi két nyakörv macskára mérgező hatóanyagot tartalmaz. Nem kell félni, hogy a cica felakasztja magát benne a kerítésen való átmászáskor, ez még tudomásom szerint egyszer sem fordult elő. 7-8 hónapos hatástartamát figyelembe véve ár-érték arányban a legjobb választás lehet.

Három ivartalanított kandúrom mindegyike ezt használja, még nem hagyták el soha.

Lássuk a tablettákat!

A NexGard Spectra relatív új készítménynek számít és igen népszerű a gazdik körében. Kullancs ellen 4 hétig, bolhásság ellen 5 hétig véd. Egyes bél-és gyomorférgek ellen is hatásos ( nem széles spektrumú, ezért nem minden ellen hat). Havi rendszerességgel adva véd a szív-és bőrférgesség ellen is. A szúnyogot nem tartja távol. A kullancs és a bolha is csak úgy pusztul el, ha a bőrrel érintkezésbe kerül. Tehát a tabletta nem akadályozza meg, hogy az élősködő megcsípje kedvencünket. A fertőzés esélye viszont minimális, mivel előbb elpusztul az élősködő, minthogy vért tudna szívni.

 A Bravecto tabletta 3 hónapig védi a kutyát kullancs és bolha fertőzöttség ellen. Nem akadályozza meg ez a tabletta sem, hogy az élősködő kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Az elpusztulásukhoz a gazdaállaton el kell kezdeniük táplálkozni. Elvileg a kullancs előbb pusztul el, mint ahogy a fertőzést átvinné kedvencünkre. Macskáknak rácsepegtető oldat van forgalomban szintén 3 hónapos hatásidővel.

Innen térjünk is át a spot-on készítményekre!

A Vectra 3D 1 hónapig ható bolha, kullancs, szúnyog és légy távoltartó hatással bír. Legyek  és szúnyogok ellen az egyik legjobb hatású készítmény, mindamellett elég hatékony a kullancs és bolhafertőzés ellen is. A kutyáimon a szuronyos istállólegyek ellen én ezt használom.

A cicákra gyártott Vectra csak bolhák ellen hatásos! Kullancs ellen nem véd. Viszont erős bolhafertőzöttség esetén a környezetben is elpusztítja a bolha fejlődési alakjait, így hosszabb időre bolhamentessé tehetjük a cicánk környezetét.

 

Az Advantix rácsepegtető oldat igen régen ismert és megbízható szer bolha, kullancs, szúnyog és legyek ellen. Szigorúan 4 hetente, pontosabban 28 naponta kell csepegtetni kutyánkra! Viszont rendszeres használatával tényleg jó eredményt lehet elérni kullancs-távoltartás terén is.

A Fypryst spot on készítmény kutyáknál kullancs ellen 4 hétig, bolha ellen 5 hétig tartó védelmet biztosít. Macskáknál csak 2 hetes hatással bír a kullancsok ellen ( ez számomra is meglepő adat, hiszen szerintem jól működik hetekig is). Bolhafertőzés kezelésére viszont hatásos 5 héten át. Jó ár-érték arányú készítmény.

 

A Broadline cseppek kifejezetten macskákra kifejlesztett rácsepegtető oldat, amelyet szintén havonta kell alkalmazni. Hatásos kullancs, bolha és egyes bélférgesség ellen. Nagy előnye, hogy szívférgesség ellen is védi a kis kedvencünket.  Viszont nem olcsó.

 

 Áll az a mondàs, hogy egyszerűbb ès olcsóbb a bajt megelőzni, mint utàna kezelni. Kullancs- és egyéb élősködőmentes napokat kívànok!